Рішення Європейського суду з прав людини: хто відповість за спробу узурпації вищого органу судової влади в Україні?

Пенсии судей

22 липня 2021 року було оприлюднено рішення Європейського Суду з прав людини по справі «Гуменюк та інші проти України». Це рішення може мати суттєві наслідки для можливого відновлення нормальної роботи української судової системи.

Адже рішення ЄСПЛ щодо України підлягають у нас обов’язковому виконанню, а за порушення цього обов’язку передбачена кримінальна відповідальність. Суд прийняв рішення, в якому встановив порушення норм Європейської конвенції з прав людини, а саме, порушення права на доступ до суда та права на повагу до приватного життя через втручання в професійну діяльність з боку держави Україна щодо суддів Верховного Суду України при їх фактичному відстороненні від здійснення правосуддя. Суддів, які вже не один рік борються за відновлення законності у питанні неконституційних та незаконних спроб ліквідації конституційного судового органу — Верховного Суду України та одночасного існування в Україні двох Верховних Судів.

Ця «ліквідація» була одним з наслідків так званої «судової реформи» 2014–2016 років, результатом якої став фактичний параліч значної частини судової системи України.

Український інститут майбутнього не стояв осторонь цієї проблеми та підняв пов’язані з нею питання у доповіді «Верховний Суд: З Україною чи без?», яка була представлена 11 червня цього року. Радіємо за шановних колег та сподіваємося на повне відновлення дії Закону в цьому та інших надважливих питаннях нашого суспільного життя.

28 липня 2021 року об 11.00 у Верховному Суді України відбудеться прес-конференція на тему «Рішення Європейського суду з прав людини: хто відповість за спробу узурпації вищого органу судової влади в Україні?» У прес-конференції візьмуть участь в.о. Голови Верховного Суду України В.І.Гуменюк та судді Верховного Суду України Г.В.Канигіна, Т.Є.Жайворонок, А.А.Ємець та адвокат О.Ю.Льошенко.

Акредитація за тел.: +38 (093) 662-37-18, +38 (067) 447-09-74.

Источник: Хвыля.

Подпишись на нас в Google НовостяхПодпишитесь в Google News

Leave a comment

Your email address will not be published.


*