Джерело корисних речовин: користь маку і як його правильно їсти

14 серпня в Україні відзначають Маковий Спас.

Цього дня українські господині традиційно випікають солодощі з насінням маку.

У дієтолога Ольги Безуглої Факти ICTV запитали про користь і шкоду маку, а також про те, як його краще їсти, щоб принести організму максимальну користь.

– Мак має непоганий вітамінний і мінеральний склад. Це вітаміни РР і В, а також мікроелементи – кальцій, фосфор, залізо, калій, магній, марганець, мідь. Він є джерелом клітковини і корисних рослинних жирів. Також цей продукт має низький глікемічний індекс, – каже Ольга Безугла.

Дієтолог уточнила, як мак впливає на організм.

Корисні властивості:

  • рослинний протеїн – чинить позитивний вплив на м’язову систему;
  • клітковина – важлива для мікробіому кишківника та травлення;
  • рослинні жири (мононенасичені жирні кислоти) – позитивно впливають на здоров’я серце та шкіри, знижують ризик серцево-судинних захворювань;
  • кальцій і фосфор – корисні для кістково-м’язової системи;
  • залізо – незамінний мікроелемент, який бере участь у забезпеченні всього організму киснем;
  • мідь – корисна для сполучної тканини;
  • поліфеноли – антиоксиданти, знижують ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Як зазначає Ольга Безугла, є категорії громадян, яким не рекомендується велика кількість маку.

– Потрібно завжди пам’ятати про індивідуальну реакцію організму. Також безконтрольне вживання насіння маку не рекомендується, якщо є проблеми з органами травлення, алергічні захворювання в анамнезі, хоча відвар насіння маку може застосовуватися для поліпшення травлення, але всюди є свої особливості. Також велику кількість маку не можна споживати дітям і літнім людям, – додає дієтолог.

Також варто пам’ятати про велику калорійність продукту.

– Насіння маку має близько 500 ккал на 100 г. Через це не рекомендується їсти більше за за цю кількість продукту на день, – коментує Ольга Безугла.

Подпишись на нас в Google НовостяхПодпишитесь в Google News

Leave a comment

Your email address will not be published.


*