Рибалка знайшов на березі «блювоту кашалота» вартістю понад мільйон доларів

Рибалка з Таїланду Наронг Петчхарай тримає в руках 30-кілограмовий шмат амбри, 30 вересня 2021 року
Фото:AP / скріншот з відео

Житель провінції Сураттхані, що на півдні Таїланду, Наронґ Петчхарай знайшов на пляжі амбру — рідкісну субстанцію, яка утворюється в кишечнику й шлунку кашалотів і використовується в парфумерії. Її вартість оцінюється в 1,2 мільйона доларів.

Петчхарай розповів, що 4 жовтня прийшов на місцевий пляж і раптом побачив, як хвилі вимили дивний воскоподібний об’єкт. Він раніше бачив телевізійний сюжет про амбру, тож віддав «об’єкт» науковцям Університету імені принца Сонгкхла.

Вони підтвердили, що це — амбра. Знайдений Петчхараєм шматок важить 30 кілограмів, і якщо врахувати, що кілограм амбри коштує десь 37-42 тисячі доларів, за нього рибалка — який на місяць заробляє кількасот доларів — може виручити десь 1,25 мільйона доларів.

«Я такий схвильований, що й не знаю, що робити. Хочу продати амбру, бо вже отримав сертифікат, який підтверджує її справжність. Якщо я виторгую хорошу ціну, то кину риболовлю і влаштую вечірку для своїх друзів», — розповів Петчхарай.

Амбра — це воскоподібна речовина, яка утворюється у шлунку й кишечнику кашалотів під дією жовчних секрецій, які виділяються, щоб полегшити проходження їжі. Утворюється слиз, який кашалоти потім вибльовують — тому амбру називають їхньою «блювотою».

Спершу амбра має неприємний запах, але коли слиз висихає, починає виділяти солодкий і тривалий запах. Через це, а також рідкісність (амбру знаходять лише у тілах самців — у 1-5% цих тварин), вона цінується в парфумерії.

Hromadske

Подпишись на нас в Google НовостяхПодпишитесь в Google News

Leave a comment

Your email address will not be published.


*