Незручно вийшло. Реставратори переплутали руки та ноги двом статуям бога Крішни

Вчені з Клівлендського музею мистецтв (CMA) та Національного музею Камбоджі (NMC) вирішили головоломку віком майже 1500 років за допомогою технології тривимірного сканування та моделювання.

Дослідники виправили невдалу реставрацію двох статуй, кожна з яких зображує індуїстське божество Крішну в дитинстві.

Згідно з заявою CMA, скульптури було вирізано близько 600 р. н.е., щоб прикрасити прилеглі штучні печерні храми на горі Пном Да, на території нинішньої південної Камбоджі. На той час, коли археологи розкопали обох Крішну на початку 20 століття, статуї було розбито на фрагменти. Один з неповних Крішну був перевезений до Європи та придбаний CMA у 1973 році. Через кілька років консерватори прикріпили до статуї кілька нещодавно виявлених фрагментів — стегно, дві гомілки і дві ступні, помилково вважаючи, що вони підходять правильно.

Насправді ці частини належали другій статуї Крішни, яка зараз перебуває у NMC у Пномпені. Як і його двійник у Сполучених Штатах, Крішна з Пномпеню був неправильно з’єднаний з неправильною лівою рукою.

Консерватори вперше помітили помилки своїх попередників приблизно 2015 року. Використовуючи технологію тривимірного сканування, вони зрозуміли, що дві частини камбоджійської статуї належать її близнюкові зі штату Огайо. Куратори зібрали статую як слід лише останніми роками у співпраці з Національним музеєм Камбоджі.

Вирізані з темного полірованого пісковику, обидві статуї Крішни зображують бога у вигляді восьмирічного хлопчика, який героїчно піднімає гору, щоб захистити село та його мешканців від зливи. Роботи створені на 500 років раніше, ніж знаменитий храм Ангкор-Ват. Ця шкала робить статуї одним із найстаріших творів монументального релігійного мистецтва, виявлених на півдні Камбоджі.

Тепер, через десятиліття розлуки, обидва Крішни відновлені в більш точному варіанті. Відвідувачі музею в США можуть побачити відновлені статуї пліч-о-пліч на виставці «Розкриття Крішни: подорож на священну гору Камбоджі», яка буде відкрита до січня 2022 року.

У центрі виставки розташована статуя, офіційно названа «Крішна піднімає гору Говардхан». Згідно із заявою, відвідувачі, оснащені гарнітурами віртуальної реальності (VR), зможуть дослідити репродукції у натуральну величину того, як статуя могла виглядати спочатку.

НВ 

Подпишись на нас в Google НовостяхПодпишитесь в Google News

Leave a comment

Your email address will not be published.


*