Які 6 культур потрібно садити поряд з часником

Відомо, що рослини, що ростуть поруч, здатні впливати одна на одну. Садівник повинен уважно поставитися до характеристик кожної рослини та розсаджувати їх таким чином, щоб культури допомагали сусідові, а не пригнічували його розвиток.

Це повною мірою стосується і часнику, досить сильної рослини з масою корисних властивостей.

Ця рослина відноситься до сімейства Амарилісові. Часник приписується до цибульних, а значить, у нього, як і будь-якого іншого представника, виділяються особливі речовини-фунгіциди, що мають протигрибкову та відлякувальну властивість. Додатково рослина виділяє речовину під назвою фітонцид, що знищує патогенні бактерії.

Культура захищає сусідів, що ростуть, від численних грибкових і бактеріальних хвороб, відлякує комах і допомагає зберігати врожай, ставати поживнішими і соковитішими.

Хороші сусіди для часнику

Може здатися, що часник це ідеальний варіант для сусідства з будь-якими культурами. Але це помилка.

Часникові не універсальні захисники. Більше того, вони можуть відлякати і необхідні деяким рослинам бактерії, без яких не зможуть добре розвиватися. Так що ж найкраще висадити поряд із ним.

Томати

Овочі люблять часник не тільки по сусідству, а й безпосередньо зростаючий між кущами. Ефірні олії часнику, що виділяються, оберігають кущі від кліща і білокрилки, сприяють зменшенню розвитку фітофторозу і іржі.

Але й томати сприяють розвитку часнику, не дозволяючи йому заразитися паршею. Однак ці дві культури висаджувати на тому самому місці більше двох років поспіль не можна, оскільки вони активно виснажують грунт.

Капуста

Найчастіше саме капуста піддається нападу всіляких шкідників. Тому часник зі своїми фунгіцидами їй необхідний у поєднаних посадках.

Капуста, захищена від слимаків, мошок і гусениць, зміцнює свій імунітет, формуючи щільні, великі та соковиті качани. Однак у цьому випадку головки часнику не виростуть великими, оскільки культура забирає собі більшу частину поживних речовин.

Огірки

Ця культура часто страждає через грибкові захворювання та діяльність комах. Тому часник для них природний та екологічно чистий захист.

Висаджування часнику необхідно робити в безпосередній близькості до огірків, але не впереміш з ними. Варто зазначити, що всі гарбузові, а не лише огірки добре переносять діяльність часнику.

Морква

Цей вид овочів часто втрачає значну частину врожаю через морквяну муху, попелиці та листоблошки. Фітонциди часнику чудово справляються з відлякуванням цих шкідників.

Вона ж у відповідь речовинами, що виділяються, допомагає часнику з розвитком соковитих стрілок, формуванням міцних і здорових цибулин. Розсаджувати овочі рекомендується на сусідні грядки, уникаючи максимально тісного сусідства.

Картопля

Фітофтора та колорадський жук – небезпечні вороги картоплі, яким може дати відсіч часник. Його рекомендовано розсаджувати безпосередньо між рядами. Це рішення стане екологічним та ефективним захистом проти шкідливих комах та грибків.

Зелень

Петрушка, шпинат, кріп, щавель та інша садова зелень чудово уживаються з часником як у теплиці, так і на відкритій місцевості. Вони допомагають один одному набирати зелену масу, соковитість, вітамінну складову та яскраві фарби.

Часник – це чудовий захисник сільськогосподарських культур, що ростуть у саду. Він допомагає зберегти врожай, що активно розвивається сам. Але перед посадкою необхідно уважно вивчити потреби всіх рослин, що ростуть поруч.

ProstoWay

Подпишись на нас в Google НовостяхПодпишитесь в Google News

Leave a comment

Your email address will not be published.


*