Гендиректор МАГАТЕ просить допуску на Запорізьку АЕС: можлива ядерна катастрофа

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі засудив обстріл Запорізької АЕС та підтвердив готовність прибути на станцію на чолі експертної місії агентства.

Відповідна заява генсека МАГАТЕ опублікована на сайті агентства.

«Протягом останніх чотирьох місяців я готовий очолити місію експертів МАГАТЕ з безпеки та гарантій на найбільшу атомну електростанцію країни, Запорізьку. Ця місія зіграє вирішальну роль у допомозі стабілізувати там ситуацію з ядерною безпекою, як це було на Чорнобильській АЕС та в інших місцях України в останні місяці, куди ми також доставили терміново необхідне обладнання для ядерної безпеки», — заявив Гроссі.

Він додав, що інспектори з гарантій МАГАТЕ під час цієї місії зможуть провести важливу перевірку на станції. Крім того, експерти місії зможуть надати неупереджену та незалежну інформацію про стан ЗАЕС.

«Те, що ця життєво важлива місія ще не відбулася, не пов’язано з МАГАТЕ. Незважаючи на наші рішучі зусилля, поки що це не вдалося. Я не здамся. Я буду продовжувати наполягати – і наполягати знову – на тому, щоб ця місія МАГАТЕ нарешті відбулася. Але для цього потрібна буде співпраця, розуміння та сприяння як з боку України, так і росії», — зазначив гендиректор МАГАТЕ.

За його словами, у питанні відправлення місії також потрібна підтримка ООН. «Ми не можемо дозволити собі втрачати далі час. Заради захисту людей в Україні та інших країнах від можливої ядерної аварії ми всі повинні відкинути наші розбіжності та діяти негайно. МАГАТЕ готове», — наголосив Гроссі.

Він висловив надзвичайне занепокоєння з приводу вчорашнього обстрілу ЗАЕС, який «підкреслює дуже реальний ризик ядерної катастрофи, яка може загрожувати здоров’ю населення та навколишньому середовищу в Україні та за її межами». «Військові дії, що ставлять під загрозу безпеку Запорізької атомної електростанції, є абсолютно неприйнятними, і їх необхідно уникати будь-якою ціною. Будь-який вогонь, спрямований в сторону об’єкта або з нього, буде рівнозначним грі з вогнем із потенційно катастрофічними наслідками», — додав гендиректор МАГАТЕ.

Окремо він засудив насильницькі дії, які російські загарбники вчиняють щодо персоналу ЗАЕС. «Український персонал, який обслуговує станцію в умовах російської окупації, повинен мати можливість виконувати свої важливі обов’язки без погроз чи тиску, що підриває не лише їхню безпеку, а й безпеку самого об’єкта», — заявив Гроссі.

Источник: v-variant.com.ua

Подпишись на нас в Google НовостяхПодпишитесь в Google News

Leave a comment

Your email address will not be published.


*